Ga naar hoofdinhoud

Bezienswaardigheden en stranden Calpe

Over Calpe

Calpe

Calpe is een stad aan de Costa Blanca, het mooiste deel van de Spaanse Middellandse Zeekust. Het staat bekend om zijn vele stranden, waaronder het zandstrand Arenal-Bol. Vlakbij ligt de Romeinse vindplaats Baños de la Reina, hier liggen de uit rotsen gehouwen zeezwembaden. Op een landtong in het oosten ligt Peñon d’Ifach, een enorme kalkstenen rots met een keur aan prachtige vogels. Daaronder liggen de ruïnes van Pobla de Ifach, een middeleeuws ommuurd dorp. La Muralla Roja is een iconisch kasteelachtig gebouw van de moderne Spaanse architect Ricardo Bofill. De stad heeft een prachtig oud stadscentrum, en er zijn meerdere historische plekken in de stad. Midden in Calpe ligt een prachtig natuurpark van 500 hectare. Dit maakt van Calpe een leuke, gezellige bestemming om naar toe te reizen als je op zoek bent naar een relaxte en boeiende vakantie.

Weer

Met een warm mediterraan klimaat is het er het hele jaar door aangenaam met temperaturen in de lente en het najaar van ca. 20°C en hete zomers met meer dan 30°C. Door dit uitstekende klimaat is er een prachtig afwisselend landschap ontstaan wat door veel toeristen erg geliefd is.

Bezienswaardigheden

Las Salinas

Tussen de bebouwing van Calpe ligt het grote zoutwatermeer Las Salinas. Dit meer ligt hier als gevolg van de zoutmijnen die tot aan 1970 van cruciaal belang waren voor de economie van de stad. Zout uit deze mijnen werd namelijk gebruikt voor de opslag van de vele vissen die in Calpe gevangen werden om ze vervolgens naar andere delen van Europa te vervoeren. Tegenwoordig is het meer een beschermd natuurgebied en is het een thuis voor vele bijzondere diersoorten, vooral de flamingo’s. Dit maakt het gebied perfect voor een ochtendwandeling of fietstocht. En met een beetje geluk spot je een flamingo.

Torreó de la Peça

Als je in Calpe bent moet je het Torreó de la Peça bezocht hebben. Deze middeleeuwse toren ligt in het centrum van de stad en was rond de 15e eeuw van cruciaal belang voor de bescherming van Calpe. Deze toren en de muren eromheen verkeren in goede staat en zijn in 1981 geheel gerestaureerd. Er is ook nog een museum binnen de muren.

El Peñon d’Ifach

El Peñon d’Ifach is een rots van ca. 332 meter hoog en een markant herkenningspunt aan de Middellandse Zee. De naam stamt af van de vroegere benaming ‘Noordelijke (Ifach) Rots (Peñon)’. Die werd gebruikt om deze van zijn broertje (rots van Gibraltar) in het Zuiden te kunnen onderscheiden.

Stranden

Playa Puerto Blanco

Puerto Blanco Beach is een klein familiestrand met uitzicht op de Peñon d’Ifach. Het strand van niet meer dan 100 meter lang heeft kalm en kristalhelder water. Het is een halfstedelijk strand dat wordt gevormd door een kleine inham die aan de zuidkant wordt beschermd door de kleine jachthaven Puerto Blanco. Op dit strand is er gemengd zand en kleine kiezelstenen. De rijke rotsbodem met flora en fauna maken van Playa Puerto Blanco een van de beste plekken in de stad om te duiken en te snorkelen.

Het heeft goede faciliteiten zoals douches, openbare toiletten, parasols en omdat het naast de jachthaven ligt is het mogelijk om vanaf daar wateractiviteiten te doen. In de zomer is er ook een snackbar om iets te eten en drinken te halen.

Playa de la Fossa / Levante

Playa de la Fossa / Levante is een populair strand in Calpe. Een lang zandstrand met ondiep water, omgeven door een boulevard met veel restaurants en winkels. Ligbedden en parasols zijn te huur en het heldere, kalme water is ideaal om te snorkelen.

Er is gratis parkeergelegenheid aan de overkant van het strand, evenals openbaar vervoer van lokale bussen. Het is goed toegankelijk voor gehandicapten en er is een lifeguard in het hoogseizoen. Het strand heeft een Blauwe Vlag van de EU vanwege de netheid, veiligheid en toegankelijkheid.

Arenal-Bol strand

Het Arenal-Bol strand heeft meer dan een kilometer fijn goudkleurig zand en helder water. Er staan veel kleine palmbomen die een speciale aantrekkingskracht geven aan dit stedelijke strand. Het is één van de drukste stranden in Calpe. Er is een levendige boulevard waar het genieten is van de talloze restaurants, cafés, ijssalons, enz. Er zijn  allerlei soorten winkels in een gezellige omgeving. In de zomer heeft het een aangepast gebied met verschillende diensten om het baden voor mensen met beperkte mobiliteit te vergemakkelijken.

El Portet Moraira

Het zandstrand El Portet in Moraira vormt met de pittoreske baai wellicht éen van de meest idyllische plekjes aan de Costa Blanca. Het strand van circa 360 meter, bekroond met de blauwe vlag voor schoon water, loopt zeer langzaam af in zee. Een zegen voor kinderen en de ouders die hen vanaf het strand in alle rust in de gaten kunnen houden. Er is overigens in de zomermaanden strandbewaking aanwezig.
Het strand heeft een boulevard met enkele restaurantjes en terrasjes, vanwaar je onder genot van een glaasje met enkele tapas, een prachtig zicht hebt op de omringende baai.

Playa L’Arenal in Javea

Playa L’Arenal is één van de bekendere zandstranden uit de buurt en is ook iets drukker en commerciëler dan de andere pittoreske stranden die we meestal verkiezen. Het ligt iets verder dan Playa de la Grava en je kan makkelijk parkeren in de straten die uitkomen op het strand.

Playa la Ampolla – Ampolla Beach in Moraira

Het grootste strand van Moraira is Ampolla Beach. Het kan er erg druk zijn in het zomerseizoen. Het is goed bereikbaar, heeft een zandstrand, parkeerplaats en alle faciliteiten inclusief eerste hulp en strandwachten (in het zomerseizoen) zijn aanwezig. Het is veilig voor de jonge strandgasten, omdat het strand rustig afloopt in de zee.

Cala Baladrar – El Baladrar Cove in Benissa

De baai, Cala Baladrar, is 100 meter lang. Het is een natuurlijke baai van kiezelstenen en “bolos” (ronde kiezels) die altijd helder, diep turquoise water weerspiegelt in een omgeving van dennenbomen die bijna tot aan het water van de zee staan. Een ideale baai om te leren zeilen en om aan onderwaterfotografie te doen. De Baladrar inham is een mooie poort naar de Middellandse Zee. Deze kiezelstrandinham is gevormd aan de monding van de ” dels Sesters ” ravijn. El Baladrar eindigt in een 30m hoge klif vol gaten, gevormd door de werking van de zee en van waaruit de rots, die bekend staat als La Polida, is afgevallen.

Meer weten?

Voor meer informatie over ons appartement of de omgeving kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of verder rond kijken op onze website!

Back To Top